Sıkça Sorulan Sorular
Şemseddin sivasi eserleri
Şemseddin sivasi eserleri

Şemseddin sivasi eserleri

Şemseddin Sivâsî 926/1520'de Tokat/Zile'de doğmuş, bilhassa Menâkıb-ı İmâm A'zam, Menâkıb-ı Çehâr-yâr-ı Güzîn, Heşt-Behişt, Süleyman-nâme, Gülşen-âbâd, Divân ve Mevlid adlı eserleriyle meşhur olmuş önemli bir mutasavvıf müelliftir.

Şemsi Sivasi Hazretleri kimdir?

Şemseddin Sivasî, önemli bir şeyh olup Halvetî tarikati içerisinde Şemsiyye kolunun kurucusudur. Sivas ve çevresinde yaygın olan Şemsiye şubesi, yeğenleri Abdülmecid Sivasî ve Abdülahad Nurî vasıtasıyla Sivasî adını alarak İstanbul'da da yayılmıştır.

Sivasi Hazretleri Türbesi nerede?

Bu hazire Sivas'ta “Şemseddin Sivasî Türbesi” olarak bilinir. Ünlü mutasavvıf, âlim ve şair Şemseddin Sivasî ile yakınlarının yattığı türbe “1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Koca Hasan Paşa'nın yaptırdığı Meydan Camisi'nin kuzeybatı yönünde, cami avlusu içinde yer almaktadır.

Sivâsî Efendi kimdir?

bundan 350 yıl önce (1563 – 1639) devrinin bozukluklarına kalemi ile savaş açmış aydın bir din adamı. abdülmecit efendi bir yandan yobaz taassubu ile mücadele ederken tarikat ve tasavvuf yoluyla havsalaya sığmayacak taşkın fikirlerin yayılmasına engel olmuştu. …

3 Şems kimdir?

Recep Toparlı, Şems-i Sivasi'nin, Akşemsettin ve Şems-i Tebriz-i ile birlikte İslam tarihindeki bilinen üç şemsten birisi olduğunu belirterek, eserlerinden halen istifade edildiğini söyledi.

Şemseddin Sivasi kaçıncı yüzyıl?

On altıncı yüzyıl müelliflerinden Şemseddin-i Sivasî de mesnevî şairi olarak yer almaktadır. Muhammed Nazmî, Hediyyetü'l-İhvân, Süleymaniye Ktp., Hacı Mahmud Böl.

Abdülmecid Sivasî Hazretleri kimdir?

Abdülmecit Sivasi Efendi Osmanlı alim ve velilerindendir. Halvetiyye yolunun Şemsiyye kolu kurucusu Kara şems ismiyle tanınan, Şemseddin Sivasi hazretlerinin kardeşi Şeyh Muharrem Efendinin oğludur. İsmi Abdülmecit, künyesi Ebü'l-Hayr, lakabı Mecdüttin'dir. Şiirlerinde Şeyhi mahlasını kullanmıştır.

Sivasiler hangi tarikat?

Tahsilini ikmâl ettikten sonra İstanbul'da bir müddet müderrislik yapmış, dört Osmanlı sultânının (Kanunî Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III: Mehmed) devirlerini idrâk etmiş, hepsinden de hürmet ve ilgi görmüştür. Tasavvufî yönüyle de dikkat çeken Sivâsî, Halvetiyye tarikatının Şemsiyye kolu müessisidir.