Sıkça Sorulan Sorular
Uyurgezerlik diğer adı
Uyurgezerlik diğer adı

Uyurgezerlik diğer adı

John Everett Millais, Uygurgezer, 1871. Uyurgezerlik ya da bilinen diğer adlarıyla uyurgezer veya uykuda gezinme, parasomni kategorisinde bir tür uyku bozukluğudur.

Bir insan neden uyur gezer olur?

– Uyandırılma: Özellikle küçük çocuklarda gece uyandırılma, uyurgezerliğe neden olabilmekte. – Uykusuzluk: Uzun süreli uyku bozukluğu ya da vardiyalı çalışma şekli soruna neden olabilir. – Migren: Özellikle çocuklardaki uyurgezerlik nedenlerinden birisi de, migren olduğu unutulmamalı.

Uyurgezerlik nasıl geçer?

Uyurgezerlik, uykunun en derin aşamasında, beyin aktivitelerinin iyice yavaşladığı esnada gerçekleşen bir durum. Uyurgezer kişiler, uykuda amaçsız bir şekilde yürür, başka bir odaya geçebilir ve nadir de olsa dışarı çıkıp arabayla dolaşma gibi işler yapabilir.

Uyurgezerlik ne sıklıkla olur?

Uykuya daldıktan 1-2 saat sonra uyurgezer duruma geçen kişiler, bunu gecede bir kaç defa yaşayabileceği gibi, bir kaç gece üst üste yaşayabilir. Genellikle ergenlik dönemine doğru uyurgezerlik kendiliğinden yok olur.

Uyurgezerlerin gözü açık mıdır?

Uyurgezerlerin zombi gibi kollarını öne uzatıp yürümesi inancı doğru değildir. Fakat gözleri açık olduğu halde görmezler. Bu yüzden dikkatlerini çekmek zordur. Işığı açıp da dolaşmazlar; hafızaları onlara rehberlik eder.

Uyur gezer hastalık mı?

Uykuda yürüme -uyurgezerlik- gece uyku sırasında kalkıp etrafta yürümek olarak tanımlanır. Çocuklarda daha sıktır ve genellikle yaş ilerledikçe ortadan kaybolur. Seyrek ortaya çıkan uyurgezerlik sıklıkla bir hastalığı işaret etmez ve tedavi gerektirmez.

Uyurgezerlik kaç yaşında başlar?

Uyurgezerlik olarak adlandırılan bu durum, yaklaşık her 3-4 çocuğun birinde yaşamının bir döneminde ortaya çıkabilir ve genellikle 4-8 yaş arası çocuklarda görülür.

Uyurgezer nasıl Uyandırılmalı?

Derin bir uyku anında olan kimse sarsılarak değil, belirli süre ile adı söylenerek uyandırılmalıdır. Sürekli takip etmeniz de onu rahatsız edecektir. Bunun için mesafenizi koruyarak kısık sesle ona adını söylemeniz yeterli olacaktır. Bir süre sonra uyurgezer durumun farkına varacak ve kendine gelecektir.