Sıkça Sorulan Sorular
Oruçken kusmak orucu bozar mı
Oruçken kusmak orucu bozar mı

Oruçken kusmak orucu bozar mı

"Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin." Kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusuntu orucu bozar. … İstemeyerek kusmak ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.May 1, 2021

Kustuktan sonra oruca devam edilir mi?

Kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusuntu orucu bozar. Çünkü, bu durumda iken az çok tekrar mideye bir şeyler gider. Bu şekilde bozulan bir orucun sadece kazası gerekir. Fakat, ağız dolusundan az olup tekrar kendiliğinden içeri giderse İmam Muhammed'e göre orucu bozar, İmam Ebû Yusuf'a göre bozmaz.

Sarı akıntı orucu bozar mı?

Adet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. … Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir.

Ne kadar Kusarsak oruç bozulur?

Diyanet tarafından yapılan resmi açıklama şu şekilde; Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, “ağız dolusu” olması hâlinde, orucu bozar. Hz. Peygamber(s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez.

Kusup tekrar yutmak orucu bozar mı?

Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat, kişinin kendi isteğiyle içeri çekilirse İmam Muhammed'e göre oruç bozulur, İmam Ebû Yusuf'a göre bozulmaz. "Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez.

Kendi isteği dışında kusmak orucu bozar mı?

KUSMAK ORUCU BOZAR MI? Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

Oructa kustuktan sonra yemek yenir mi?

Kustuktan sonra orucu bozup yemek yenir mi? Kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226).

Adet öncesi sarı akıntı orucu bozar mı?

Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.