Sıkça Sorulan Sorular
Katılma yoluyla istinaf
Katılma yoluyla istinaf

Katılma yoluyla istinaf

Katılma yoluyla istinaf nedir?

Katılma yoluyla istinaf ise, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 348. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre, bir davada taraflardan birine istinaf dilekçesi tebliğ edildiyse, başvurma hakkı olmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile bir cevap dilekçesi yazarak istinafa cevap verebilir.

Katılma yoluyla temyiz mümkün mü?

Maddesi uyarınca, temyiz dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, temyiz kanun yoluna başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile vereceği cevap dilekçesi ile temyiz kanun yoluna başvurabilir. Bu şekildeki temyiz kanun yoluna başvurma şekline 'Katılma Yoluyla Temyiz Başvurusu' adı verilir.

Cezada katılma yoluyla istinaf mümkün mü?

Ceza davalarında katılma yoluyla istinaf için başta başvuru detayları göz önünde bulundurulmalıdır. Şöyle ki 15 yıl ve üzerinde olan hapis cezalarına ilişkin zorunlu istinaf yoluna geçilir. Bunun dışındaki cezalar adına istinaf başvurusu zorunludur. … -Dilekçe: En yaygın olarak istinaf dilekçesi göz önünde bulundurulur.

Karşı istinaf mümkün mü?

HMK Madde 348 Gerekçesi İstinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile süresi içinde cevap vermekle yetinmeyip bu cevap dilekçesiyle kendine özgü nedenler ileri sürerek istinaf yoluna başvurabilir.

Istinaf süresi geçerse ne olur?

İstinaf Süresi Geçerse Ne Olur? İstinaf kanun yoluna başvurmak için sürenin geçmemiş olması oldukça önemlidir. Başvuru yapmak için istinaf süresi geçtiği takdirde kişi kesinleşen kararı kabul etmiş sayılır. Ayrıca istinaf başvurusunda bulunmayan tarafın ek talepleri göz önünde bulundurulmayacaktır.

Istinaf mahkemesine dilekçe nasıl yazılır?

İstinaf dilekçesinde;

  1. Yerel mahkemenin karar tarihi, esas no ve dosya no'su,
  2. Davalı ve davacı bilgileri varsa avukata ait bilgiler,
  3. İstinaf başvurusunda bulunan taraf,
  4. Dava talebinin konusu,
  5. Kararın özeti,
  6. Karara karşı verilen hukuki dayanak ve cevaplar,
  7. Talep ve istem.

Temyiz kararı kesin midir?

Yargıtay'a temyiz yolu kapalı olan ilk derece mahkemesi kararları, bölge adliye mahkemesinin kararı ile kesinleşir. Temyiz yolu açık olan istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin kararlarına karşı 2 hafta içinde yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay temyiz incelemesi yapar.