Sıkça Sorulan Sorular
Işçinin görev yeri değişikliği yargıtay kararı
Işçinin görev yeri değişikliği yargıtay kararı

Işçinin görev yeri değişikliği yargıtay kararı

Işyerinde görev değişikliği nasıl yapılır?

Görev / Pozisyon Değişikliği 4857 sayılı iş kanununun 22.maddesinde; “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir mi?

Buna göre taraflar iş sözleşmesinin kurulması ya da devamı sırasında karşılıklı olarak anlaşarak her zaman çalışma koşullarını değiştirebilirler. Bu çerçevede işverenin çalışanlarını başka yerdeki işyerinde görevlendirebilmesi için öncelikle bu hususta iş sözleşmesi ile nakil yetkisini almış olması gerekir.

Çalışma koşullarında değişiklik nasıl yapılır?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. Maddesinde de açıkça belirtildiği üzere işveren işçinin çalışma koşullarında esaslı değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilecektir. Yazılı olarak bildirmeyen değişiklikler işçiyi bağlamayacaktır.

İşveren işçinin görev yerini değiştirebilir mi?

Öncelikle görev yeri nakli gibi çalışma koşullarında esaslı değişiklik getiren tüm hususların işveren tarafından işçiye yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Bu şekle uymadan yapılan veya işçi tarafından 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen görev yeri nakli işçiyi bağlamaz.

İşçi görev değişikliğini kabul etmek zorunda mı?

Görev / Pozisyon Değişikliği İş sözleşmesi, hem işçi hem de işverenin ortak rızası ile çalışma koşulları, görev, işyeri konularında anlaşılarak başlatılır. Bu nedenle yapılan esaslı değişikliklerde de tarafların rızasının olması gerekmektedir.

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi, işverenin kendisine yazılı olarak ilettiği görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğini iletir.

İşçi istemediği bölümde çalıştırılabilir mi?

İşçinin uzun süredir çalıştığı ve ustalık kazandığı görevinden alınarak, vasıf gerektirmeyen başka bir bölümde çalışmaya zorlanması, iş şartlarında esaslı ve işçi aleyhine sonuç veren bir değişikliktir. Her görev değişikliği esaslı çalışma şartı değişikliği olarak kabul edilmez.