Sıkça Sorulan Sorular
Evli biriyle imam nikahı kıyılır mı
Evli biriyle imam nikahı kıyılır mı

Evli biriyle imam nikahı kıyılır mı

Bir okuyucumdan mesaj geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi web sitesinde evlilik konusunda Bakara Suresi 231. ayete atıf yapılarak 'Hakların zayi ve tarafların mağdur olacağını bile bile resmi nikâh yapmadan imam nikâhı ile evlenmek caiz değildir' ifadesine yer verilmiştir. …Apr 4, 2021

Iki kadına imam nikahı kıyılır mı?

İslam Hukuku erkek için çok eşliliğe müsaade etmektedir. Bu kanun maddesinin ortadan kaldırılması ile artık erkekler dini nikah ile birden çok kadın ile evlenebilecekler ve bu konuda herhangi bir manileri olmayacaktır.

Dini nikah kıyılırken kimler olmalı?

Aklı başında, Müslüman şahitler olmadan imam nikahı kıyılamaz. Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahı geçekleştirebilirler.

Kendi kendine imam nikahı kıyılır mı?

Görüldüğü gibi şahitlerin bulunmadığı bir nikah geçerli değildir ve kişi şahit olmadan nikahını kıyamaz. Nikâh, talâk diğer bir ifade ile evlilik ve boşanma dinî bir müessesedir; aynı zamanda ibadetler içinde değerlendirilir.

Dini nikah hangi hallerde bozulur?

Evlilik sözleşmesi esnasında erkek kadına boşama yetkisini verirse bu durum tefviz-i talâk olur. … Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.

İmam nikahı kıyıldıktan sonra ayrı yatırılır mı?

Bir karı koca ne kadar zaman ayrı kalırlarsa kalsınlar nikahlarının kendiliğinden düşmesi de söz konusu olmaz. Ayrıca eşine dört ay veya daha fazla yaklaşmamaya yemin edip de (îlâ) yaklaşmamanın dışında uzun süre cinsel ilişkide bulunmamak da nikaha zarar vermez.

Dinimizde imam nikahı var mı?

kur'an-ı kerim'de de imam nikahı diye bir şey yazmamaktadır. sadece nisa sûresi'nde kadına nikah kıyılması gerektiği yazmaktadır. … genel kabul görmüş şekliyle, iki şahit huzurunda evliliğin ilan edilip kabul edilmesine nikah denmektedir.

Adet döneminde dini nikah kıyılır mı?

Soru: Adetli İken Nikâh Kıyılır mı? Cevap: Nikâhın sahih, ya da geçerli olmasının şartlarında böyle bir şey yoktur. Yani kadın, iddet bekliyor olması dışında hangi halde olursa olsun nikâhı sahîh ve geçerli olur. Yani âdetli iken yapılan bir nikâh da makbuldür.