Sıkça Sorulan Sorular
Elektronik kelepçe yönetmeliği
Elektronik kelepçe yönetmeliği

Elektronik kelepçe yönetmeliği

Elektronik kelepçe uygulamasına kim karar verir?

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokolle 8 Mart 2015'te elektronik kelepçe uygulamasına dair bir karar alındı. Bu karar, 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsamındaydı.

Şönime Nasıl Başvurulur?

ALO 183 Hattını ve aşağıda listesi verilmiş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca güvenlik kaygınızın olduğu acil durumlarda en yakın karakola giderek kadın konukevine yerleştirilmek istediğinizi talep edebilirsiniz.

6284 sayılı kanun erkeklere uygulanır mı?

Burada yasa koyucunun tercihi ortaya çıkmakla birlikte; erkek ancak, ya aile bireyleri içinde ise ya da tek taraflı ısrarlı takip mağduru ise bu yasa ile getirilen olanaklardan yararlanabilecektir. … Mağdurun kanunda sayılan kişilerden olması haricinde, başka uygulanma şartları da öngörülmüştür.

4320 sayılı yasaya göre koruma kararı ne demek?

Kanun (2007'de yapılan değişikliklerle) kadınlara, kendilerine şiddet uygulayan aynı çatı altında yaşadıkları bireylere karşı Aile Mahkemesinden koruma kararı çıkarma hakkı tanıdı. Kanuna göre koruma kararları kadın tarafından doğrudan başvuru ile ya da savcılık üzerinden çıkarılabiliyordu.

Elektronik kelepçe kim takar?

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor. Elektronik kelepçe uygulamasında şiddet uygulayanın mağdura zarar vermesini engelleyecek asgari mesafe belirleniyor.

Elektronik kelepçe nereden talep edilir?

Elektronik kelepçeye ilişkin kararın ŞÖNİM, kolluk, şiddet mağduru veya vekili ya da Cumhuriyet savcısı tarafından en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer aile mahkemesi hâkiminden talep edileceğinin vurgulandığı toplantıda, ŞÖNİM'den katılan temsilciler tarafından emniyet müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını, emniyet …

ŞÖNİM den kimler yararlanabilir?

ŞÖNİM'İN HİZMETLERDEN YARARLANACAK KİŞİLER VE BAŞVURU ŞÖNİM bünyesindeki hizmetlerden ev içi şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler yararlanabilmektedir.