Sıkça Sorulan Sorular
Boyun kemiği eğriliği
Boyun kemiği eğriliği

Boyun kemiği eğriliği

Boyun kemiği eğriliği nasıl düzelir?

Boyun eğriliği çoğunlukla bebek ve çocuklarda tortikollise bağlı gelişir. Büyük oranda fizik tedavi uygulamaları ile tam düzelme görülür. Bebek ve çocuklarda fizik tedavi ile düzelmeyen hastalarda cerrahi tedavi devreye girer. Cerrahi tedavi ile tam düzelme oranı çok yüksektir.

Boyun eğriliği neden olur?

Çok sık rastlanan boyun eğrilikleri ise; soğuğa bağlı olarak gelişen kas lezyonları oluşmasından, boyunda kireçlenme durumundan, eğrilme veya disk hastalığı yaşayanlardan ortaya çıkması ihtimali yüksektir. Boyun kaslarının ani bir şekilde bir travmaya bağlı olarak kasılması da boyun eğriliğine neden olmaktadır.

Yetişkinlerde boyun eğriliği nasıl düzelir?

Boyun Eğriliği Tedavisi Çoğu hasta fizik tedaviden fayda görür. Fizik tedavi uzmanı tarafından kası germe egzersizleri aileye öğretilir ve aile de bu egzersizleri evde uygulayabilir. Bu egzersizlerle kısa kalan kas zamanla uzar. Egzersizle aynı zamanda kastaki spazmda yani sertlikte yumuşar.

Boyun eğriliği nasıl anlasilir?

Genellikle kasa dokunulduğunda zeytin denilen fibrotik bir şişlik ele gelir. Baş, kasın gergin olduğu tarafta yana doğru eğrilmiş ve yüz karşı tarafa bakacak şekilde dönmüş görülür. Boyun eğriliğin ters tarafına döndürülmeye veya yana bükülmeye çalışıldığında hareket kısıtlılığı fark edilir.

Tortikolis kendiliğinden geçer mi?

Konjenital musküler tortikolis yeni doğan döneminde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Daha ileri yaşlara sarkan vakalarda tedavi uygulanmadığında omurga, yüz ve başta şekil bozukluklarına yol açabilecektir. Yeni doğan döneminde yapılacak germe egzersizleri faydalıdır. Bu tedavinin yaklaşık 4 ila 5 ay sürer.

Tortikolis düzelir mi?

Kas ve sinir sistemi yaralanması geçiren herhangi bir kişide tortikollis görülebilir. Hatta rahatsız bir pozisyonda uyuduğunuzda sabah tortikollisle kalkabilirsiniz. Bu durum 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir.

Boyun Kamburluğu nasıl geçer?

Kamburluk tedavisinde ilk seçilen yöntem genellikle cerrahi dışı yöntemlerdir. Tedaviye öncelikle ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, korse gibi yöntemlerle başlanır. Eğer altta yatan bir kemik erimesi yani osteoporoz varsa, öncelikle buna yönelik tedaviler yapılarak kamburluğun ilerleyişi yavaşlatılabilir.