Sıkça Sorulan Sorular
Atık yönetimi mevzuatı
Atık yönetimi mevzuatı

Atık yönetimi mevzuatı

Atık yönetimi Yönetmeliği nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; a) Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasına, … b) Genişletilmiş üretici sorumluluğu çerçevesinde yönetimi sağlanan elektrikli ve elektronik eşya, ambalaj, araç, pil ve akümülatör ürünlerini, kapsar.

Atık bertaraf nedir?

Tehlikeli atıkların zararlı maddelerinin ayrıştıtılarak ortadan kaldırılması, yokedilmesi ve geri dönüştürülmesi işlemidir. Arıtılmış çamurlar, evsel ve endüstriyel atık su tesislerinde proses kaynaklı oluşan atık maddelerdir. …

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği nedir?

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, tehlikeli atıkların, üretiminden nihai bertarafına kadar; a) İnsan sağlığına ve çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesine, b) Üretiminin ve taşınmasının kontrolünün sağlanmasına, c) İthalinin yasaklanmasına ve ihracatının …

Atıkların yeniden değerlendirilmesi nedir?

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.

Atık yönetimi işlemleri nelerdir?

Atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, ara depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertarafı ve bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemleri içeren bir yönetim biçimidir.

Atık yönetiminin amacı nedir?

Atık yönetiminin amaçları arasında; atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması, atığın yeniden kullanılması, türüne göre ayrılıp biriktirilmesi, toplanması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması, bertarafı, bertaraf sonrası izleme ve denetim faaliyetlerinin yapılması yer almaktadır.

Atık nasıl bertaraf edilir?

Tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi için uygulanan işlemler arasında: yakma, yeraltı bertarafı, arazi bertarafı, suya ya da kuyuya boşaltma yer alır. Arazi arıtımı, belirli tehlikeli atıkların yüzeydeki toprak ile karıştırılmasıdır. Ardından atıklar, uygun yönetim yoluyla ayrıştırılır.