Sıkça Sorulan Sorular
Asit yağmurlarının sebepleri
Asit yağmurlarının sebepleri

Asit yağmurlarının sebepleri

Uluslararası Enerji Ajansı her ne kadar doğal yollarla oluşabiliyor olsa da, sanayi atıkları asit yağmurlarının başlıca nedeni olduğunu söylüyor. Enerji santrallerinin salgıladığı atık gazlarda sülfür dioksit bulunuyor. Fosil yakıtların yakılması sonucunda da nitrojen oksit açığa çıkıyor.20-Sept-2019

Asit yağmurlarının olası sebepleri nelerdir?

Asit yağmurlarına sebep olan gazların, doğada bulunan en önemli kaynağı yanardağlardır. Karada, bataklıklarda ve okyanusta yaşayan bazı canlılar da bu biyolojik süreçlerin sonucunda bu gazları yayarlar. Asit yağmuruna yol açan en önemli faktör insan faaliyetidir.

Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir?

Asit yağmurlarına karbonmonoksit, hidrokarbon, azot dioksit ve kükürt dioksit başta olmak üzere çeşitli gazlar neden olmaktadır. Asit yağmuru, atmosferde olan asidik kimyasalların çiğ, yağmur, sis, kar ve kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisinin atmosferde oluşumu asit yağmurlarının oluşmasına neden olur?

Atmosfer tabakasına yayılan azotdioksit ile kükürtdioksit gazlarının geçirmiş oldukları kimyasal tepkimeler neticesinde sülfirik asit ile nitrik asit oluşumu gerçekleşmektedir.

Asit yağmurları sonucu ne olur?

  • Asit yağmurları çevrede bulunan her canlıya ve doğaya etki eder; en çok tarım alanları ile ormanlar zarar görür. …
  • Havadaki sülfatın solunum yoluyla vücuda girmesi ile astım, bronşit, kanser gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

H2SO3 nasıl oluşur?

H2SO3 (sulfüröz asit) Page 2 Yeryüzündeki sular Güneş'in etkisiyle ısınınca, bunların bir kısmı buharlaşarak yükselir ve atmosfere karışır. Yükselen nemli havadaki su buharı yoğunlaşarak yeniden sıvı durumuna geçer ve pH değeri 4,2-4,4 olan asit yağmurları meydana gelir.

Asit yağmurlarına neden olan gazların sembolleri?

Çünkü havadaki su buharı (H2O) ve karbondioksit (CO2) tepkimeye girerek bir zayıf asit olan karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Temiz yağmur sularının pH'ı 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının pH'ıysa 5,7'den daha düşüktür. Asit yağmurlarının meydana gelmesine sebep olan en önemli gaz sülfür dioksittir (SO2).

Kezzap formülü nedir?

HNO₃ Nitric acid/Formula