Sıkça Sorulan Sorular
1 asliye hukuk mahkemesi
1 asliye hukuk mahkemesi

1 asliye hukuk mahkemesi

1 Asliye Hukuk Mahkemesi ne demek?

Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir? Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5).

Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ GÖREVLERİ 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

1 asliye ceza mahkemesi ne demek?

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılaması sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. … Ancak, ceza yargılamalarının yapıldığı esas görevli mahkemeler asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleridir.

Asliye mahkemeleri nelerdir?

Asliye hukuk mahkemeleri, diğer hukuk mahkemelerinin görev alanına girmeyen hukuk davalarının görüldüğü mahkemelerdir. Adli yargının "asıl" hukuk mahkemeleri niteliğindedir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri bu mahkemenin görevini de yapar.

1 ci asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.

Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?

Yargılama sistemindeki temel taşlardan biri olan Asliye hukuk mahkemesinde genel olarak ceza yargılamaları yapılmaz.

Asliye sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Kayyım atanması ve kayyımlık ile ilgili diğer davalar, Vasi atanması veya vasinin görevinden çekilmesi davası, Vasiyetnamenin açılması, Tek başına açılan zilyetliğin korunması davası, (Zilyetliğin tespiti ile birlikte açılırsa Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir).